Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Orkidéhuset

Storblommig rosa orkidé. Foto.
Cattleya Chloris gx

 

En öppen vattenyta, rinnande vatten och automatisk luftbefuktning skapar lämplig miljö för orkidéer från tropiska regnskogar.

Det finns över 25 000 orkidéarter i världen och de flesta hör hemma i tropikerna. De växer oftast som epifyter vilket betyder att de sitter fästa med sina rötter vid barken på grenarna av olika träd. De tar ingen näring av träden utan håller sig enbart fast, en strategi för att nå mer solljus. 

I Orkidéhuset växer ca 200 arter från ett 30-tal olika släkten, till exempel Bulbophyllum, Dendrobium, Myrmecophila, Phalaenopsis och Vanilla. Blomningstiden för de olika arterna varierar, så vid ett besök finns det alltid någon i blom.

Här råder tropiskt klimat med temperatur mellan 20 och 28 grader. Luftfuktigheten är minst 70 procent.

Stor vit orkidéblomma. foto

Madagaskarstjärna

Madagaskarstjärna (Angraecum sesquipedale) är en av de mest intressanta orkidéerna när det kommer till pollinering. De vita vaxartade blommorna har en mycket lång sporre, upp till 40 cm lång! I botten av sporren finns det nektar, en belöning till den pollinerande insekten.  

Charles Darwin upptäckte orkidén på 1800-talet, men fann aldrig den pollinerande insekten. Han förutspådde däremot att det måste finnas en fjäril med en lika lång tunga som sporren.   

I början av 1900-talet, efter Darwins död, fann man insekten. Det är en nattfjäril som fick namnet Xanthopan morgana ssp. praedikta.

Det här samspelet mellan växt och insekt är ett av de mest berömda exemplen på evolution.