Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Museidammen

fåtal växter i damm som reflekterar äldre tegelbyggnad

Under 2023 renoverades Museidammen och den fick bland annat grundare kanter för att möjliggöra odling av växter på olika djup. Planteringen påbörjades under våren 2024 och är ett pågående projekt. Fler växter och arter kommer att tillkomma.

Området visar upp vilda växter från den svenska floran som är anpassade till att växa i eller nära sötvatten. Vissa arter förekommer även längs havskusterna. De flesta är vanliga i naturen, men några är sällsynta på grund av att deras växtmiljöer försvinner från landskapet. 

Ett besök här gör det möjligt att lära sig känna igen några av de vanligaste växterna som man kan hitta vid svenska vattendrag. Utformningen av dammen och namnskyltningen gör det möjligt att studera och identifiera växter som inte alltid är så lätta att komma nära i naturen. Området kan också utgöra inspiration för den som vill välja arter att plantera i den egna dammen.

Museidammen har fått sitt namn från Gamla Botaniska museet som ligger intill.

 

blommande växt i vatten

Bäckveronika

Bäckveronika, Veronica beccabunga, växer ofta i långsamt rinnande vattendrag. Där kan den bilda mattor genom att stjälkarna breder ut sig och slår rot. De köttiga bladen är ätliga.

spretig fräken med spegelblank damm i bakgrunden

Jättefräken

Jättefräken, Equisetum telmateia, är en storväxt fräken som kan bli närmare 2 meter hög. Den växer vild i Europa och runt Medelhavet, men är akut hotad i Sverige. Botaniska trädgården arbetar med att bevara jättefräken i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och Lunds Botaniska förening.