Stenpartiet
Stenpartiet har en lång historia i Botaniska trädgården. Här trivs växter som inte går att odla på andra platser i trädgården. Med stenar skapar man ett otal miljöer som skiljer sig till exempel beträffande temperatur och solexponering, temperatur och jordmån. Gemensamt är den goda dräneringen, så höjdskillnaderna är inte bara till för kvarterets utseende. Stenarna gör dessutom att stenpartiet värms upp fortare än andra delar av trädgården, och blomningen startar tidigt på våren.
De flesta av växterna kommer från bergs- och fjällområden. De är ofta lågvuxna och tåliga som en anpassning för att klara blåst och kyla. Andra arter växer på gränsen till vad de tål klimatmässigt, men kan odlas här tack vare de gynnsamma förhållandena i stenpartiet. På flera platser i stenpartiet växer stora buskar av efedra (släktet Ephedra), som är nakenfröiga växter precis som barrträden.
Längst i söder växer olika arter och sorter av rododendron (Rhododendron). Det är ett stort släkte med över 1000 vilda arter och många fler framodlade sorter. I Botaniska trädgården växer representanter för de olika utvecklingslinjerna inom släktet som förekommer i tempererat klimat.
Bräckor
Bräckor, Saxifraga, är ett stort släkte med omkring 470 arter som mestadels växer i bergstrakter på norra halvklotet. Många är låga och kompakta för att klara blåst, kyla och uttorkning bättre. Bladen är ofta små och i jämförelse med bladverket kan blommorna verka enorma!
Ungefär 17 arter av bräckor finns i Sverige, och bland dem är kanske mandelblomma, S. granulata, den mest kända. I stenpartiet finns ett 30-tal olika arter och ytterligare ett antal underarter och sorter av bräckor från hela världen.