Utbud för grundskolor
Här hittar du lektioner och studiematerial för låg- mellan- och högstadiet.
Information om skolbesök
- Samlingsplats: framför kontoret (nr 1 på kartan)
- Tidsåtgång: 45 min/grupp
- Max gruppstorlek: 15 elever (30 elever vid besök av oss på skolan)
- Pris: 200 kr/grupp
- Bokning: skicka mail till magnus [dot] nyquist [at] botan [dot] lu [dot] se (magnus[dot]nyquist[at]botan[dot]lu[dot]se) Välj lektion nedan, ge förslag på ett par datum som passar er, och ange hur många elever det är i gruppen. Du kan också använda vårt bokningsformulär.
- Vanliga frågor: klicka här och se längst ner på sidan
Lektioner för årskurs 1-3
Året runt i naturen
Är det en krokus som tittar fram i vårsolen? Är marken full av kastanjer och höstlöv där borta? Vi går på upptäcktsfärd i Botaniska trädgården eller i närheten av er skola för att se hur växter har anpassat sig till olika årstider.
Regnskog, öken och växter med öron
Vårt stora växthus är stängt för renovering men vi har samlat spännande växter i ett litet växthus. Där hittar vi bland annat svärmors kudde, kakao, bomull och sockerrör! Hur kan växter egentligen överleva ökens torka ? Och hur får man choklad från ett tropiskt träd? I lektionen jämför vi även våra sinnen med växternas sinnen. Visste du att växter kan höra?
Från pollen till pizza
Vilka växter äter du när du äter en pizza? Och vad har pollenkorn med saken att göra? Vi tittar närmare på vägen från odlarens jord till ditt uppdukade middagsbord. Denna lektion ges maj-september.
Lektioner för årskurs 4-6
Vilken växt?
När vi lär oss växternas namn öppnas en helt ny värld! Plötsligt ser du att det finns många fler arter än vad du trodde från början. Kanske hittar du en växt du aldrig sett förut! Naturen är full av överraskningar, det är som att gå på skattjakt. Och när vi vet som finns i naturen blir det lättare att förstå den, till exempel hur den mår. Femteklassare kan delta i tävlingen med samma namn som lektionen.
Från regnskog till öken
Vårt stora växthus är stängt för renovering men vi har samlat spännande växter i ett litet växthus. Där hittar vi bland annat svärmors kudde, kakao, bomull och sockerrör! Vi kikar på hur växter har anpassat sig till extrema miljöer - hur de ser ut, fortplantar sig och hittar speciella platser att leva på. Lektionen tar också upp hotade arter och hur vi kan skydda dem.
Livets utveckling
Följ med på en spännande resa genom växternas utveckling på jorden - från levande fossil till färgglada blommor! Har du funderat på varför det finns så många arter av blommande växter, och inte alls lika många barrträd, ormbunkar och mossor? Det ger evolutionen svar på, och vi hittar många märkliga och spännande växtexempel i Botaniska trädgården som berättar om detta.
Mat & klimat
Hur påverkas våra grödor av klimatförändringar? Kan vi odla och äta samma grönsaker, sädesslag och frukter i framtiden, eller behöver vi tänka om? I maj kommer en jättespännande utställning sättas upp i Botan med olika fantasifulla växthus som man kan gå in i. Växthusen berättar om hur miljön påverkas beroende på hur mycket människan bromsar klimatförändringarna. Mer information om utställningen och lektionen kopplad till den kommer senare under våren. Denna lektion ges maj-september.
Lektioner för årskurs 7-9
Växtvärldens utveckling
Vi följer växternas evolution - från levande fossil till blommornas segertåg över jorden. I Botaniska trädgården hittar du unika växter från olika utvecklingslinjer. Här finns vattenormbunkar, världens största frö, kakaoträd, stinkande blommor och ökenväxter i många olika former. Under besöket tittar vi på vilka anpassningar olika växter har beroende på sin livsmiljö.
Växtvärldens mångfald
Att det finns 7000 olika växtarter i Botaniska trädgården ger dig en tydlig upplevelse av vad biologisk mångfald är. Tillsammans utforskar vi växtvärldens stora variation i utseende, storlek, fortplantningssätt och anpassningar till olika livsmiljöer. Runt om i världen hittar vi 400 000 olika växtarter. Men som du vet är den biologiska mångfalden hotad genom att vi människor tränger undan växter på olika sätt. Botaniska trädgården jobbar för att motverka detta.
Upptäck Botan
Är ni nyfikna på att få en introduktion av Botaniska trädgården? Då kan ni få en visning av trädgården där vi visar olika tematiska områden och tittar närmare på några särskilt spännande växter på varje plats. Under rundturen varvar vi biologi med historia och kultur för att ge en bred bild av både växterna i sig och vad de betyder för oss i olika sammanhang. Denna lektion ges april-september.

Kontakta Botans pedagog
E-post: magnus [dot] nyquist [at] botan [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 48 15
Aktuellt
Håll koll på vad som händer för barn och unga just nu!
Botan för barn - för åk 3
I samarbete med Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn bjuder vi på gratis besök för tredjeklassare från kommunerna Lund, Kävlinge, Eslöv och Staffanstorp.
Så vilda! Skåne
Förskolor och lågstadieskolor i Skåne kan delta i projektet Så vilda! Skåne och få gratis fröer till att skapa egna ängar.
Påsklov
Tisdag-torsdag kl 11-14 anordnar vi aktiviteter för barn.


Kliv in i klimatet!
Hur är klimatet år 2100 beroende på vilket miljöarbete vi människor gjort på vägen dit? Kliv in fem olika växthusskulpturer och undersök den saken. Utställningen kan ses och upplevas den 23 maj - 20 september.