Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medelhavshuset

Närbild av orkidéblomma. Foto
Venussko (Paphiopedilum cv.) i blom

Här inne råder medelhavsklimat, d v s svala vintrar och varma torra somrar, temperaturen ligger mellan 12-28oC, med stor dygnsvariation.

I detta klimat trivs både växter och människor, så det är inte konstigt att många av våra kulturväxter finns här. Fikon (Ficus carica), lagerblad (Laurus nobilis), olivträd (Olea europaea), citrusväxter (Citrus spp.) och kaffe (Coffea spp.), till exempel. Även myrtenväxter som feijoa (Acca sellowiana) och smultronguava (Psidium littorale) med sina goda frukter.  

Här finns också en mindre samling av kallväxande orkidéer. Exempel på släkten är Paphiopedilum, Masdevallia, Dendrobium, Coelogyne och Cymbidium.

Citroner. Foto.

Citron

Citronen (Citrus x limon) är känd från Kina sedan 500 år före vår tideräkning och kom till Europa på 1100-talet. Idag odlas den i alla världsdelar. Det finns över hundra namngivna sorter av citron!

Citronträd trivs utomhus i Sverige på sommarhalvåret, i ett soligt läge och med riklig kvällsvattning. När frosten närmar sig behöver det stå inomhus och helst svalt (8-14 grader) och ljust.

Hur ser man om en citron är mogen? Inte på färgen! Den kan vara hur grön som helst och ändå vara mogen. Titta istället efter skalets glans: är frukten matt är den omogen.