Nyhetsbrev
I vårt nyhetsbrev får du en samlad bild av vad som händer just nu och vad som är på gång. Vi blandar information om såväl evenemang som många olika typer av projekt. Då och då får du även lära känna våra medarbetarna och deras specialistområden. Nyhetsbrevet utkommer fyra gånger om året.
Hälsning från föreståndaren
Jag har haft förmånen att vara tillförordnad föreståndare i åtta månader. Det har varit en otroligt givande tid, och jag är ständigt imponerad över hur vårt lilla team driver trädgården framåt. Förutom att vårda och utveckla denna vackra plats pågår ett omfattande arbete med hållbarhet och kunskapsspridning. Det är inspirerande att se hur Botan inte bara är en grön oas, utan också en plats där vi aktivt arbetar för en mer hållbar framtid och delar kunskap med våra besökare.
Vi är nu ungefär halvvägs genom den stora renoveringen och nybyggnationen av vårt stora växthus. Det är imponerande att se hur mycket som händer – och vi kan redan ana hur fantastiskt resultatet kommer att bli!
Vårt arbete med att ersätta torv i odlingen med mer hållbara material har fått stor uppmärksamhet, både i svensk och internationell media. Det är fantastiskt att Botan kan bidra till en positiv förändring i det globala hållbarhetsarbetet!
Slutligen vill jag tipsa om årets stora utställning om klimatförändringar, Broken Greenhouse, som kommer till Botan den 24 maj – den vill ni inte missa!
Nina Hult, tillförordnande föreståndare fram till 7 april
Medarbetarprofil
Bild: Kompletteringsplantering av lavendelplantor av sorten ’Munstead Strain’ från Botaniska trädgårdens egen plantskola.
Namn: Mikael Holst
Yrke: Trädgårdstekniker
Har arbetat i Botan sedan: 2011
Något som du uppskattar mycket med ditt arbete: Att arbeta utomhus med levande material. Det är spännande att odla växter som är viktiga för olika delar i vårt uppdrag som Botanisk trädgård. Vi odlar många växter i vetenskapligt syfte, men även de som bär på intressant kulturhistoria och såklart även de som är extra vackra. Botan är ju en plats för både kunskap och upplevelse.
Alla fast anställda som arbetar med praktisk odling trädgården är specialister på något eller några odlingsområden, som de utformar tillsammans med våra vetenskapliga intentendenter.
Har du några särskilda områden i trädgården som du ansvarar för?
Jag arbetar med perennrabatter, de stora växterna i urnor som placeras ut under sommarhalvåret, och vårt klonarkiv. Botaniska trädgården är värd för ett klonarkiv av prydnadsväxter. Det betyder att växterna som odlas utgör en säkerhetskopia av de växter som odlas i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet(SLU) i Alnarp.
Vad ser du mest fram emot under odlingsåret 2025?
Så här års är jag full av förväntan och nyfikenhet på resultatet av förra årets planteringar och åtgärder, till exempel hur växterna reagerar på olika typer av gödselblandningar eller hur de reagerar om man flyttar dem till en ny växtplats. Det har vi till exempel gjort med en hel del olika perenner. Trädgården är i ständig förändring.
Växthusbygget
Stommen till det nya Palmhuset med besökscentrum är på plats. Det blir ca tre meter högre än det gamla växthuset, som tas ner efter att stommen till det nya har glasats. Tekniken och utrustningen blir modern och smidig. Växterna ska få ett bättre klimat och mer rymd!
Bild: Taglagskransen är på plats.
Följ växthusbygget steg för steg på vår hemsida
Så vilda! Skåne - för förskola och skola
Ni är det full fart på projektet Så vilda! Skåne. I vår engageras mer än 1500 förskolebarn i Lunds kommun i projektet, liksom många andra barn och unga runt om i Skåne. Så vilda! Skåne går ut på att elever från förskola och skola får fröer från vilda ängsblommor, och under vår handledning skapa egna blomsterängar - i större eller mindre format på skolgården. I Så vilda! Skåne får barnen på riktigt göra skillnad för ökad biologisk mångfald! Dessutom får pedagogerna en inspirerande lärmiljö att använda i sin undervisning.
Till hösten siktar vi på att utöka projektet så att ännu fler barn i Skåne kan få möjlighet att delta! Tillhör du en organisation som vill vara med i samarbetet? Hör gärna av dig till oss.
Läs mer om Så vilda! Skåne här
Vårens och sommarens stora utställning
Broken Greenhouse - Gestaltade klimatframtider är en kommande utställning i Botaniska trädgården i Lund skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström. Utställningen består av fem skulpturala växthus som på olika sätt gestaltar FN:s klimatscenarier för år 2100. Projektet är ett samarbete mellan Bigert & Bergström, Botaniska trädgården och klimatforskare från Umeå universitet. En invigningshelg kommer att hållas 23–25 maj.
Utställningen Broken Greenhouse visas från 23:e maj till 20:e september 2025 och är helt kostnadsfri.
Bild: Ett av de fem växthusen i utställningen. Växthuset The Pipedream gestaltar en framtid där vi har vi lyckats bra med att hitta lösningar på klimatproblem. Frågor som kan diskuteras här är hur kan vi göra det roligt och spännande att konsumera mindre. Måste det alltid kännas som förbud, eller kan vi hitta på nya, kreativa sätt att leva mer hållbart?
/ Botaniska trädgården önskar er alla en fortsatt härlig vår i full blom!