Kliv in i framtidens klimat!
FN:s klimatpanel har tagit fram exempel som visar hur världen kan se ut år 2100 beroende på hur vi människor lever och påverkar miljön. I Botaniska trädgården kan skolor besöka fem växthusmodeller och se och uppleva utställningen mellan den 26 maj och 19 september.
Fem växthus som berättar om olika möjliga framtida klimat
Som lärare kan du här skapa dig en bild av utställningen inför ett besök med klassen. Men avslöja helst inte för mycket för eleverna - en viktig tanke med utställningen är att man ska bli överraskad när man stöter på växthusen på plats.
Ett snurrande växthus – framtidens smarta hus?
Växthus 1. Tänk dig ett hus som snurrar långsamt, ett helt varv varje dygn! Det kallas "The Pipedream". I den här framtiden har vi lyckats bra med att hitta lösningar på klimatproblem. Frågor att diskutera här är hur kan vi göra det roligt och spännande att konsumera mindre. Måste det alltid kännas som förbud, eller kan vi hitta på nya, kreativa sätt att leva mer hållbart?
Ett upp- och nedvänt hus – kan det få oss att tänka nytt?
Växthus 2. Vad är det här? Kanske en röd svensk sommarstuga – fast upp och ner! Det är precis vad "The Redhouse" är. Växthuset ser ut som en stuga med vita knutar, men allt är vänt åt fel håll. Alla möbler och saker ligger utspridda ute i trädgården. Och i bakgrunden hörs Sveriges nationalsång – men den låter konstig, nästan som om den smälter i värmen. Men varför skulle någon vilja bygga ett sånt här hus? Jo, för att få oss att tänka på nya sätt! Det är lite som att ha en låda full med frön och skaka ut dem överallt för att se om något börjar växa. Ibland måste vi vända upp och ner på gamla idéer för att hitta smarta lösningar på stora problem. Här kan man diskutera om hur vi kan ändra våra vanor för att ta bättre hand om jorden
Ett växthus som visar klimatförändringar med pärlor
Växthus 3. "The Linechart Greenhouse" (diagramväxthuset) ser kanske ut som ett vanligt växthus, men här händer något speciellt. Det är byggt som en modell av ett diagram – en bild som visar hur saker förändras över tid. I det här växthuset används fem pärldraperier för att visa klimatförändringar. Dag för dag växer draperierna fram, och varje pärla berättar om temperatur, fukt och hur mycket koldioxid det finns i luften. Du kan gå igenom draperierna, röra vid pärlorna och uppleva klimatdatan på ett nytt sätt – ungefär som att hålla i ett pärlhalsband där varje pärla berättar något.
Ett växthus som ser ut som isflak
Växthus 4. "The Broken Greenhouse" ser inte ut som ett vanligt växthus. Det är byggt av delar som ser ut som isflak som lutar mot varandra. Om man är flera det lite krångligt att gå in i det och man kanske blir irriterade på varandra. Det här växthuset handlar om hur vårt samhälle ibland känns splittrat, ungefär som isflak som driver ifrån varandra. När människor har svårt att samarbeta kan det leda till bråk och konflikter och då blir det svårare att lösa miljöproblem. Så vi behöver hitta sätt att jobba tillsammans istället för att dra åt olika håll.
Ett växthus som känns som ett varmt skyddsrum
Växthus 5. "Preppers Delight*" ser inte alls ut som ett vanligt växthus. Det är byggt som en ett skyddsrum av svart plast, och ur en skorsten kommer smutsig rök. Där inne hörs ljudet av en motor som brummar högt. Dörren är tung och gjord av metall, och bredvid den sitter ett tanklock, precis som på en bil. När man kommer in blir det ännu värre – det är supervarmt, nästan som en bastu! Det här växthuset visar en framtid där vi fortsätter leva som vi gör idag, utan att bry oss om klimatförändringar – vi fortsätter släppa ut rök, använda fossila bränslen och göra jorden varmare. Självklart ska vi jobba ännu mer för att vi inte ska komma hit. Och det är detta hela den här utställningen handlar om.
*"Preppers delight" betyder ungefär "överlevarens dröm". Det handlar om en plats där någon som förbereder sig för kriser (en "prepper") skulle kunna överleva.
Om utställningen: Konst möter klimatforskning och sätter fokus på vår gemensamma framtid i utställningen Broken Greenhouse: Gestaltade klimatframtider. Utställningen består av fem skulpturala växthus som på olika sätt gestaltar FN:s klimatscenarier för år 2100. Projektet är ett samarbete mellan konstnärsduon Bigert & Bergström, Botaniska trädgården vid Lunds universitet och klimatforskare från Umeå universitet.
Konstpedagogiska frågor att ställa till eleverna i mötet med växthusen:
Gratis för åk 7-9
Boka gratis visning för åk 7-9. Visningarna ges en halvklass (max 15 elever) åt gången. Observera att det kan finnas en viss fördröjning i att vi plockar bort länkarna till bokningsbara tider.
Samling vid vår provisoriska butik i södra änden av trädgården.
9 juni 2025 10:30 - 12:00
Vanliga frågor och svar gällande skolbesök i Botan hittar du här