Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Renovering av våra växthus

Under lång tid har Lunds universitet, donatorer och Statens fastighetsverk arbetat för att ge nytt liv åt Botaniska trädgårdens växthus, och nu är det dags!

Visualisering White arkitekter
En visualisering av det nya växthuset, gjord av White arkitekter.

Vad innebär detta?

Växthusen är stängda för besökare, medan trädgården är öppen som vanligt. Delar av trädgården är avstängda för att ge plats åt byggområdet. En tillfällig butik finns i södra delen av trädgården (på planen framför Gula villan). Kaféet är stängt för säsongen 2024. 

Planen i korthet:

  • Palmhuset (det stora och höga rummet i mitten av växthusen) blir 3 meter högre, vilket kommer att ge mer luft och rymd för växterna, bättre klimat helt enkelt.
  • Ny entrébyggnad med utställningslokal, butik, toaletter, kapprum och planteringsrum. Bättre för besökarna och personalen.
  • Nytt glas och stommar i alla växthusen. Nya installationer med bevattningssystem, befuktningssystem, el, värme, styr- och reglersystem, fläktar. Nya invändiga gardiner för solavskärmning.
  • Renovering av orangerierna med bland annat nya fönster.

Renoveringen påbörjades i juni 2024 och beräknas vara klart hösten 2026.

Vad händer just nu? - Regelbundna uppdateringar

241216: Nu kan även växterna i Kryddpepparhuset pusta ut. Tak, väggar och värme är på plats.

Plasten är av

I början av nästa år rivs delar av det gamla kontoret och butiken. Och till våren är det dags för resten av växthuset: Kaktushuset, Palmhuset och andra halvan av Victoriahuset. 

dränering

Utanför pågår dräneringsarbeten för fullt.

241125: Nu är Ormbunkshuset och Medelhavshuset "färdiga"! Åtminstone har de nytt tak och nya väggar. De trånga, krångliga bubbelplast-tälten är borta och växterna där under ser ut att ha klarat sig bra, vilket lättnad! Nu får de äntligen sträcka på sig och känna på frisk luft. 

Det är nu dags för Kryddpepparhuset och delar av Victoriahuset att genomgå samma procedur. Vi hoppas på stabilt och milt väder och att allt går enligt plan. Det gamla Kryddpepparträdet är vi särskilt rädda om och skyddar med eget tält. 

Det sker samtidigt en massa annat: snart rivs byggnaden i norr med den gamla butiken och planteringsrummet. Tillfälligt planteringsrum blir i den västra flygeln. Den tillfälliga butiken ligger på södra plan (mot kyrkogården till), du har väl inte missat den?

Butiksinredning

 

241025: Montering av det nya växthuset fortsätter i den västra delen (Ormbunkshuset, Medelhavshuset). Nästa vecka sätts de nya glasen in! 

Det gamla orangeriet får bästa behandling, just nu lagar murarna befintligt tegel och använder sparat tegel från Kungshuset, endast 20 år yngre än det i orangerierna, återbruk! 

I den östra delen (Kryddpepparhuset, Orkidéhuset) pågår gjutningar av fundament inför montering av nya väggar och tak i november. 

Växterna kämpar, byggarna kämpar, personalen kämpar! 

Träd utanför skyddsplasten
Tält och byggare

 

241007: Det går undan! Gjutningar av fundamenten är färdiga. Nu har stålet och glaset till den nya konstruktionen anlänt, montage påbörjas idag. Den gamla entrén och butiken rivs. Utomhus sker dräneringsarbeten. 

Nytt glas levereras

Katarina med personal ser till att växterna har det bra trots allt runt omkring. 

Katarina mitt i bygget

240923: Nu har det mesta glaset tagits ner i den västra längan. Allt glas tas om hand varsamt och transporteras till andra byggen för återbruk. Orangerierna i väster och öster gås igenom för beställning av nya fönster. Vi har fullt sjå med att sköta växterna både inuti de tillfälliga små skyddstälten och de vi flyttat till andra växthus. Det blir mer spring och lite mer akrobatik, men vi klarar det bra!

240909: I mitten av den här veckan kommer tak och väggar rivas på Ormbunkshuset och Medelhavshuset. I samband med det sätts det, utöver det stora klimatskalet, upp mindre skyddstält runt de växter som är kvar därinne. Stark bubbelplast viras runt trästommar, temperaturen och fuktigheten måste bibehållas. Kvar står bland annat gamla trädormbunkar, olivträd och myrtenväxter. 

 

Litet plastväxthus inuti växthuset
Inre skyddande plast

240826: Nu växer klimatskyddet fram. Med hjälp av kran och stora byggelement ska ett skal sättas upp runt om de delar av växthuset som ska byta tak och väggar. Växterna som står kvar därinne behöver garanteras ett visst klimat. Innan för klimatskalet ska växterna även skyddas av mindre tält i plast. 

Vi arbetar fortfarande med att flytta växter ut ur växthusen, till de tillfälliga lokalerna i norra delen av trädgården och till andra växthus inom LU.

Längs den norra sidan av hela växthusbyggnaden gjuts nya fundament och pelare som ska stabilisera byggnaden. 

 

Här har vi listat vanliga frågor och svar

1) Varför bygger man om?
Värdefulla växter får inte plats i det nuvarande Palmhuset. Arbetsmiljön för de anställda behöver förbättras. Ombyggnaden kommer att bidra till att växthuset blir mer tillgängligt och ett attraktivt besöksmål. De tekniska systemen och glasen är gamla och behöver bytas ut. Orangerierna och övriga rum är i stort behov av renovering.
2) Det har tagit tio år att fatta beslut om att växthusen ska renoveras. Varför?
Finansieringen av den här typen av projekt som samfinansieras tar lång tid. En stor del av projektet finansieras med donationer.
3) När startar ombyggnaden?
Produktionen startade 2024. Man börjar med underhållsrenovering av växthusen och orangerierna och fortsätter sedan med ombyggnaden av Palmhuset och entrébyggnaden.

4) Har SFV erfarenhet av att bygga växthus?
SFV förvaltar även växthus i Botaniska Uppsala och Bergianska, i Stockholm. 2006 byggde man om tropiska växthuset i Botaniska Uppsala.
5) Hur lång tid tar produktionen?
Produktionen beräknas ta ca två år och växthusen väntas kunna öppna för besökare hösten 2026.
6) Vad kostar det?
Totalt beräknas Palmhusprojektet kosta cirka 80 miljoner kronor inklusive budgetreserv på 15 procent. 
7) Vem betalar?
Ombyggnaden av Palmhuset och entrébyggnaden finansieras till största delen av Lunds universitet med hjälp av donatorer. För renoveringen av de låga växthusen och orangerierna står SFV för kostnaden.
8) Var gör ni av växterna under tiden?
En del av de gamla stora träd och växter går inte att flytta, de kommer stå kvar på sin plats och få skydd under renoveringen. De flesta växterna i kruka flyttas ut till ett annat arbetsväxthus i Botan. En del tropiska växter kommer flytta till andra växthus som ägs av LU under tiden för renoveringen.
9) Kommer trädgården vara öppen under tiden?
Trädgården kommer vara öppen men vissa delar är stängda kring etableringen. Detta kan påverka tillgängligheten. Vid besök se gärna aktuell status på Botans hemsida.

10) Kommer växthusen vara stängda för besökare?
Ja, det kommer vara stängt för besökare under hela renoveringen.
11) Vad händer med vaktlarna?
Vaktlarna har fått nya hem!

12) Går det att följa vad som händer under renoveringen?
Uppdateringar kommer att finnas på Botans hemsidan botan.lu.se, samt SFVs hemsida. Uppdateringar kommer även via Botans sociala medier.

 

Illustration av karta