Efterlysning!
Har du en viol, en trädgårdsiris eller en krusmynta som odlats i minst 75 år? Nationella genbanken, i samarbete med Botaniska trädgården i Lund, vill gärna hjälpa till att bevara den. Kom förbi Nationella genbankens bord under Flower power-dagen och berätta om din gamla växt!
Bevarande av gamla trädgårdsväxter
I Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp bevaras äldre trädgårdsväxter från hela Sverige. Bevarandet görs i samarbete med så kallade lokala klonarkiv som odlar och visar upp växterna från landskapen där klonarkiven är verksamma. Här i Botaniska trädgården finns ett klonarkiv för äldre perenner och lökar från Skåne. Samlingen omfattar strax över hundra olika växter, men fortfarande saknas violer och krusmynta och vi skulle dessutom gärna bevara fler trädgårdsirisar – idag finns två sorter.
Både violer och irisar var populära i svenska trädgårdar under 1800-talet och första halvan av 1900-talet. I svenska plantskolekataloger från den tiden fyllde uppräkningen av sorter sida efter sida. I början av 1900-talet fanns plantskolor med uppemot hundra olika sorters iris till salu under ett och samma år. Av violer fanns inte riktigt lika många, men där fanns istället sorter som tagits fram av svenska plantskolor. Finns några av dem kvar i våra trädgårdar?
Viol
Violer som vore intressanta att hitta är till exempel hornvioler, luktvioler och bukettvioler (som är korsningen mellan hornviol och pensé). Luktvioler var särskilt populära under andra halvan av 1800-talet och det fanns sorter med blommor i olika nyanser av vitt, rosa och lila. Luktviolerna odlades ofta under buskar eller i skuggiga partier av trädgården där de kanske inte syntes så mycket men spred sin väldoft. Många gånger hade sorterna långa blomskaft, så att man kunde plocka buketter och sätta in i rummen eller fästa en blomma på klänningsbröstet eller kavajslaget. I början av 1900-talet miste luktviolerna lite av sin popularitet och istället blev det bukettvioler som blev i ropet. Antalet bukettvioler ökade i de svenska plantskolorna och i litteratur från 1920- och 1930-talet rekommenderades de ofta som kantväxter i trädgårdarna. Bukettvioler påminner om penséer till utseendet, men är fleråriga och kommer tillbaka år efter år. Idag är nästan alla de gamla sorterna borta ur handeln och går inte längre att få tag i.
Trädgårdsiris
Samma sak med trädgårdsirisar – många av de sorter som fanns att köpa för hundra år sedan är svåra att hitta idag. Redan i mitten av 1800-talet fanns en mängd namnsorter av trädgårdsiris (Iris Germanica-Gruppen) att köpa från svenska plantskolor och sortimenten fortsatte att vara stora fram till andra världskriget. Sorterna kom ofta från Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland eller England och fanns i många nyanser av vitt, gult, brunt och lila. De här äldre sorterna har ofta lite mindre blommor än moderna sorter och känns igen på att de nedre kalkbladen inte är så horisontella som hos moderna sorter utan hänger nedåt mot blomstjälken.
Krusmynta
Krusmynta, Mentha sativa ’Crispa’, är en kulturform av mynta med lång svensk kulturhistoria. Krusmynta var en självklar medeltida läkeväxt som sedan också fortsatte att odlas i apotekarträdgårdar. Denna krusbladiga kulturform av grönmynta har inte återfunnits ännu, men kanske finns den kvar i någon skånsk trädgård?
Vill du hjälpa till?
Har du en trädgårdsiris, en viol eller en mynta med en gammal odlingshistoria? Kom förbi Nationella genbankens bord under Flower Power i Botaniska trädgården och berätta!
Alternativt kan du mejla tipset till Nationella genbanken som även svarar på frågor om efterlysningen och bevarandearbetet: nationellagenbanken [at] slu [dot] se (nationellagenbanken[at]slu[dot]se)
Kanske blir just din trädgårdsväxt en del av det lokala klonarkivet i Botaniska trädgården vid Lunds universitet!
Läs mer om klonarkivet i Botaniska trädgården här.
Läs mer om Nationella genbanken här.